Hoe meet en bevestig ik haakse stroppen & stroppenplaten?

Op vrijwel alle boottrailers wordt gewerkt met haakse stroppen en stroppenplaten. Maar hoe worden nou precies haakse stroppen en stroppenplaten gemeten? En hoe bevestig ik deze? Op deze vragen zullen wij op deze pagina antwoord geven.

Hoe worden haakse stroppen & stroppenplaten gemeten?

Zowel stroppen als stroppenplaten worden binnenmaats opgemeten en aangegeven in kokermaten. Om de juiste stroppen en stroppenplaten te selecteren moet u dus altijd eerst de te monteren kokers opmeten. Voorbeeld: een haakse strop van 33mm breed past om een koker van 30mm. A = breedte B = pootlengte. Stroppenplaten worden altijd aangegeven in de binnenmaten. Voorbeeld: Een stroppenplaat 33x63mm kan gebruikt worden om een koker van 30x30mm te monteren op een balk van 60mm hoog.

Correcte haakse stroppen selecteren:

Om de correcte strop op te meten moeten we eerst de te bevestignen koker opmeten. In ons geval is dit een koker 30 x 30 mm. Omdat de haakse stroppen in kokermaten worden aangegeven hebben we dus een haakse strop 30 mm nodig ( A = 33 ) Om de juiste lengte van de strop te selecteren moeten we de maten van de balk opmeten. In ons geval is de balk van de boottrailer 40 mm breed en 60 mm hoog. Voor de juiste lengte tellen we dit bij elkaar op en rekenen we minimaal 20 mm voor de stroppenplaat en borgmoer ( 30mm + 40mm + 20 mm = 90mm ) Voor de bevestiging van een stelpijp 30x30mm op een balk van 40x60mm hebben we dus haakse stroppen 33×90 mm nodig.

Correcte stroppenplaten selecteren:

Om de breedte van een stroppenplaat te bepalen moet u weten welke koker u moet bevestigen op de trailer. In ons geval gaat dit dus om een koker van 30x30mm. Hierdoor hebben we dus een stroppenplaat met een breedte van 33mm nodig ( binnenmaat ) zodat hier de koker tussen past. De hoogte van de stroppenplaat geeft de balk hoogte van de trailer aan. In ons geval is de balk hoogte van de trailer 60 mm. We hebben dus een stroppenplaat met een hoogte van 63mm nodig ( binnenmaat ) zodat deze om de balk van de trailer komt. Dit is de stroppenplaat 33×63 mm.

Bevestigen:

Plaats de stelpijp tegen de balk van de boottrailer en breng de haakse stroppen om de stelpijp aan. Plaats de stroppenplaat aan de andere kant en draai de moeren strak aan. Doe dit rustig en verdeeld over alle moeren, draait u eerst 1 moer vast en vervolgens de andere moeren heeft u grote kans dat u stelpijp scheef trekt.

Mocht u nog meer vragen hebben of heeft u extra hulp nodig? Neemt u gerust contact op met één van onze mederwerkers: https://rickshandel.nl/contact/

Bekijk hier onze uitgebreide assortiment haakse stroppen en stroppenplaten. Rickshandel.nl heeft veel ijzerwerk producten voor boottrailers in eigen productie. Hierdoor kunnen wij top kwaliteit garanderen.